ciasto bez pieczenia
KULINARIA Artur  

Szybko, smacznie i efektownie

Przepisy na ciasta bez pieczenia są najbardziej pożądane latem, kiedy jest gorąco i co za tym idzie, nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. Na stole często lądują wtedy serniki na zimno z galaretką i owocami. Jesień i zima to jednak sezon na ciasta cięższe, bardziej słodkie.

Poniżej propozycja na wymagające niewielkiego nakładu pracy ciasto bez pieczenia.

Polecamy również na portalu Delektujemy.pl!

Spód:
300 g ciastek typu czekoladowe markizy przekładane kremem
60 g roztopionego masła
Umieść składniki w malakserze, następnie zmiksuj je do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę przełóż do okrągłej formy o wysokości co najmniej 5 cm i średnicy 22 cm. Wyrównaj i wgnieć ją w dno oraz ścianę formy. Wstaw do lodówki na pół godziny, do stężenia. W tym czasie wykonaj krem orzechowy.

Krem:
500 g zimnego serka kremowego
1 szklanka masła orzechowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki
Zmiksuj serek, masło orzechowe i cukier puder, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj. Ubij osobno śmietanę i dodaj do orzechowej masy. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą. Kremem przykryj ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki.

Polewa:
3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
1 tabliczka posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
W rondelku podgrzej kremówkę. Zdejmij z ognia gdy tylko zaczną pojawiać się bąbelki. Dodaj posiekaną czekoladę i po około minucie wymieszaj do roztopienia czekolady. Pokryj polewą schłodzone ciasto i wstaw do lodówki na całą noc (lub dzień).

W zależności od preferencji smakowych, można użyć bardziej słodkiej – mlecznej czekolady, lub gorzkiej. Masło orzechowe może zawierać kawałki orzeszków lub nie. Do przygotowania spodu również warto wybrać ulubione ciasteczka.

Takie ciasto bez pieczenia smakuje wybornie. Choć jego przyrządzenie wymaga chłodzenia w lodówce, naszej pracy jest tu mniej niż w przypadku klasycznych wypieków i nie grozi nam spalenie deseru ani zakalec. W sam raz na długie jesienne wieczory!

Skomentuj Artykuł